Bahan-bahan
:
1 kg beras
pulut
1 sudu kecil
serbuk kunyit
½ kg santan
segar
2 sudu kecil
garam
Cawan kertas
Daun pisang
Cara
Membuatnya :
1. Basuh
beras pulut hingga bersih
2. Rendam
beras pulut dengan air dan serbuk kunyit.
3. Rendam
selama 10 minit atau setengah jam. Kemudian toskan airnya.
4. Santan
segar dicampur dengan garam, kacau sebati.
5. Masukkan
sedikit santan dalam pulut untuk lembapkan.
6. Masukkan
daun pisang dalam cawan kertas.
7. Masukkan
pulut dalam ½ cawan (2 sudu besar) dan ketuk-ketuk.
8. Masukkan
santan sampai pulut tenggelam.
9. Cucuk-cucuk
sikit bagi santan sekata.
10. Masukkan
1 cawan air dalam periuk Noxxa.
11. Kemudian
boleh susun cawan yang mengandungi pulut tadi.
12. Guna
function manual tekan 40 minit.
Resipi Rendang Ayam
Bahan-bahan :
Kulit kayu
manis
Buah pelaga
Bunga
cengkih
5 sudu besar
gula putih dan gula merah
Kerisik
1 ekor ayam
2 keping
asam keping
Daun limau
purut
Daun kunyit
Santan
Bahan Kisar :
10 tangkai
cili kering
4 biji
bawang besar
1 labu
bawang putih
2 inci halia
Buah keras
Lengkuas
Serai
2 sudu besar
rempah daging
Jintan manis
Cara
Membuatnya :
1. Panaskan
sedikit minyak, kulit kayu manis, buah pelaga dan
bunga cengkih.
2. Kemudian
masukkan bahan yang dikisar.
3.
Seterusnya masukkan gula putih dan gula merah serta kerisik.
4. Masukkan
ayam, asam keping, daun limau purut dan daun kunyit.
5. Akhir sekali masukkan santan.
Dikemas kini pada 25 April 2025
Tiada ulasan:
Catat Ulasan